Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytan. (try i catch)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"wiem ze try/catch jest bardzo uzyteczne. ale czy warto jest sie tego teraz wykuwac na pamiec? czy dopiero w przyszlosci gdy bd robil cos konkretnego i mi sie to przyda wrocic do tego tutka i douczyc sie?

i skad mozna wiedziec co i jakie bledy wyrzuca?

prosilbym jeszcze o wyjasnienie tych 3 linijek kodu:
import java.io.BufferedReader;
import java.io.IOException;
import java.io.InputStreamReader;

dodajemu do javy obsluge tych błedow?"

javy ucze sie z javastart.pl

jestem na etapie programowania obiektowego i zostalo mi kilka lekcji z tego tutoriala.

a co dalej?swoje "programy" pisze w notatniku a potem kompiluje je z konsoli, jednak przegladalem wiele innych poradnikow do javy i tam polecaja eclipse lub inny program.

jednak mi sie takie podejscie nie podoba gdyz te programy maja mozliwosc za nas tworzenia ramek, przyciskow itp. (moim zdaniem samemu takie cos napisac jest bardziej zadawalające)

moze znacie jakies inne porzadne turtoriale?fora? o tematyce javy.

posiadam ksiazke w wersji pdf "thinking in java" lecz 1200 stron, i z tego co przegladalem to wiekszosc lanie wody.

"no to jak? pomozecie?"

Opublikowano
i skad mozna wiedziec co i jakie bledy wyrzuca?

W javie z tego co wiem, przy deklaracji każdej metody trzeba podać jakie rzuca wyjątki (keyword throws), IDE powinno to gdzieś podpowiadać.

prosilbym jeszcze o wyjasnienie tych 3 linijek kodu:

dodajemu do javy obsluge tych błedow?"

Dodajesz po prostu te 3 klasy. To co już w nich jest to inna sprawa. Mechanizmu wyjątków nigdzie się nie dołącza, wszystko można rzucić jako wyjątek.

pisze w notatniku

I na prawdę nie wpadłeś na to, że nie ma nic lepszego? Eclipse, NetBeans, IntelliJ

jednak mi sie takie podejscie nie podoba gdyz te programy maja mozliwosc za nas tworzenia ramek, przyciskow itp. (moim zdaniem samemu takie cos napisac jest bardziej zadawalające)

To jest najgłupsza rzecz jaką słyszałem. To tak jak mówić, że po kupnie lepszego samochodu nie można nim jeździć.

Opublikowano

Łapanie błędów z try robisz tak:

catch (Exception ex)
{
// Nie wiem pod co piszesz w tej javie niżej jest akurat na androida
  Toast.MakeText(this, ex.Message, ToastLength.Short).Show();
}

Tutaj jeszcze zobacz, można tego użyć bodajże do szczegółowych informacji na temat błędu: http://docs.oracle.com/javase/tutorial/essential/exceptions/catch.html

jednak mi sie takie podejscie nie podoba gdyz te programy maja mozliwosc za nas tworzenia ramek, przyciskow itp. (moim zdaniem samemu takie cos napisac jest bardziej zadawalające)

To jest najgłupsza rzecz jaką słyszałem. To tak jak mówić, że po kupnie lepszego samochodu nie można nim jeździć.

Dokładnie to co powiedział Sopelek997używanie dobrego środowiska tylko Ci pomoże zamiast sprawić, że staniesz się "noobem" używającym gotowych kontrolek.

Opublikowano

Kiedy będziesz używał IDE, to program będzie Ci podpowiadał, co może co sypnąć. Bez dobrego IDE daleko nie zajdziesz, chociażby z tymi trykaczami. Jeśli chcesz się uczyć, co może sypać każda z  4000 klas z Java 7 SE, samemu pisać GUI (ładnego się nie da), działać bez wsparcia ze strony dynamicznego wykrywania błędów oraz generatorów kodu, to notatnik jest dla Ciebie idealny. Ale wierz mi - nie chcesz. Idziesz na łatwizne, ale nic na tym nie tracisz.

Skraca Ci to kod. Możesz dzięki temu używać nazwy BufferedReader dla obiektu BufferedReader zamiast pisać za każdym razem java.io.BufferedReader.

Thinking in Java to nie 'lanie wody', to jedna z najlepszych książek :)

PS. Generatory GUI generują Ci tylko wygląd, więc nie wiem, czemu satysfakcja ma być mniejsza :)

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...